čtvrtek 2. července 2015

Hoven a poser aneb návštěva Zuzčiné návštěvy a via ferrata



Zuzce (sousedka z vedlejší vesnice Loen, 90km od Geirangeru) přijeli kamarádi z Čech a my jsme zrovna měli volno, tak jsme přijeli na návštěvu. Chtěli jsme konečně jít tu slavnou ferratu v Loenu,ale furt bylo škaredý počasí… tak jsme podnikli společný výlet k ledovci Briksdalsbreen. 


údolí Briksdall
vodopád vytékající z ledovce

ledovec a ledovcová řeka



u ledovce

ledovcové jezero divné barvy
tímhle údolí jsme scházeli dolů, když jsme byli poprvé v Norsku

Český humor, nadšení pro kontyše a trochu vína pomohlo ke vzniku Kontyšové hymny. Nahrát se nám ji bohužel nepovedlo. Text ale domyslíme a určitě časem zveřejníme. 

Když jsme se další volný den do Loenu vrátili, uvítali nás hromadou „poser-ů“. V kontyšu se jim povedlo vyhrabat několik pytlů sušenek s nápisem „mini poser“. To, že šli dneska tu ferratu a že vrchol se jmenuje Hoven, nás dostalo do kolen. 

poser

Hoven



A tak jsme se na feratu vydali i my. Norsko není zrovna ferratová velmoc, když už ale ferratu postaví, tak stojí za to :). Tahle má nejdelší visutý most v Evropě-120m. A fakt to trvá, než ho člověk přejde :-D. Konečně nám vyšlo počasí, tak brzo ráno vyrazili. Samozřejmě až u nástupu nám došlo, že jsme asi podcenili přípravu a nezjistili jsme si, kde je nástup. Museli jsme se potupně zeptat v půjčovně sedáků. Pán nás poslal vzdušnou čarou pod horu, že to začíná tam a že to značený není. 

Na vrchol hory Hoven to bylo 1010m převýšení, celkově nám to zabralo 8 hodin, hlavně kvůli blbýmu sestupu. Kvůli tající vodě se rozvodnila voda po celým kopci a suchou nohou se prostě projít nedalo. I tak jsme ale nadšení a všem budoucím návštěvám doporučujeme!


nástup
Loen seshora

panorama během cesty

poslední krůčky před mostem

120 metrů

nejdelší visutý most v Evropě
čekatel


proč jsou vstupní dveře na most ve tvaru rakve?
super vodopád v pozadí


a nakonci mostku je zvonec

hluboký to taky bylo dost


vrcholové panorama

vrcholové foto seriozní....
...a normální :)




rozvodněná voda byla všude




ta homole vlevo, to je Hoven



Žádné komentáře:

Okomentovat