sobota 19. prosince 2015

Švédsko. Hemavan. 2500km z ČR aneb nová práce



Vždycky jsem si přála zažít opravdovou zimu na polárním kruhu. Půlroku tmy, polární záře, psích spřežení a v závějích sněhu. Aby to nevypadalo, že zas máme takový štěstí, tak úplně mi to nevyšlo. 

Hemavan leží 50km jižně od polárního kruhu. JO, je to velký zklamání. Protože neleží za polárním kruhem, ale před ním. A to je dost nahouby. Nicméně tu začíná Laponsko, takže zažít Laponskou zimu je taky celkem dobrý ;). 

Nastupovali jsme v půlce listopadu. 2500km z Česka jsme jeli 4 dny. 4 celý dny v podstatě bez zastavení :D. Posledních 800km jsme už jeli na sněhu v -15°C. 

Hemavan je vesnička uprostřed Laponska, kousek od hranic s Norskem. Žije tu 220 obyvatel. Je tu celkem velký lyžařský středisko (i když si všichni furt stěžujou, jak je malý), začíná tu Kungsleden (treková cesta vedoucí 450km na sever napříč Švédskýma horama až do nejsevernějšího NP Abisko – ten s tou Laposkou bránou :) ), letiště, supermarket a bazén. A co je nejdůležitější (pro nás) – KONTEJNER s jídlem :).

po cestě
naše bydlení

Hemavans Hogfjalshotel - naše pracoviště
Hemavan

Norské hory při východu slunce
švédské hory v mlze

Pracujeme zase sezónně v hotelu, což byla kupodivu práce, kterou jsme hledali, takže jsme více než spokojení. Každej den sněží, máme permanentky zdarma, takže většinu času trávíme na prkně. Svítá kolem 10hod a sluníčko zapadá kolem 13hod, takže zas taková drsná tma tu taky není. Polární záře se objevuje skoro vždycky, když je jasná obloha (což zas není moc často, když často sněží).









náš hotel
selfie na vleku :D


A to nejdůležitější: kontyš. „nakupujeme“ denně a opravdu nestrádáme :). A nejlepší na tom je, že naši spolubydlící vegani z Litvy taky kontyšujou :). A fakt se s tím nepářou-najedou autem až ke kontyšou a vemou celý pytle. Přebíraj to doma... jsou hodně důkladní :D.. a nejlepší je, že maso nám neujídají ;)




veselá Aušra po nákupu
melouny

hlavně ty květiny :)

tématický adventní věnec...samozřejmě z růží z kontyšu
uzený maso

moc dobrý...
dětský kašičky

vytoužený uzený losos


plnej mrazák zmrzliny (lékořicové a hruškové)
hovězí stejky

Žádné komentáře:

Okomentovat