neděle 14. prosince 2014

Návrat do Norska, svatá Lucie a první led



Hektickou návštěvu česka jsme si vážně užili. Kvůli špatné konstelaci hvězd jsme jako správní hazardéři neměli do ČR zdravotní pojištění, ale naštěstí se nic nestalo. Maminky jsme pozdravili a hekticky oběhli Brno milionkrát křížem krážem, potřebné dokumenty jsme taky zdárně vyřídili a všechno bylo fajn :).

Když jsme se vrátili do Norska, těšili jsme se na sníh,ale zase nic :/. Zato ale pořád mrzne, takže už skoro zamrzlo jezero.. ještě chvilku a budeme moct na brusle! 


hurááá! led!








Zato jsme si tu užili svátek sv. Lucie. Pro nory a švédy je to jeden z nejvíc slavenejch svátků (společně se slunovratem ). Měsíc dopředu všechny děti nacvičujou písničku o Lucii, samozřejmě to trénujou doma a potřebujou někoho, kdo by dělal ty družičky v pozadí…. Všude jsou pak velký kostelní koncerty a prostě to děsně žerou. Ve výsledku je to ale nic moc. Lucie má věnec se svíčkama (děti maj plastový svíčky,ale dospělý Lucie nosej věnec s opravdovýma svíčkama a čím vyšší svíčky, tím líp) a ostatní členové souboru jsou jenom družičky a nesou svíčky. Důležitý je, že jsou v konstelaci „vlaku“. Všichni maj bílý hábity a zpívaj. Byli jsme donuceni shlídnout video na youtube, jak to chodí doopravdy. Besídka ve školce byla spíš úsměvná ;).

konstelace "vlaku"

Noomi zpívá :)

st. Lucia (Maya-z české rodiny :) )

Oproti tomu slunovrat je v létě, tudíž spíš o pití. Strašně srandovní je, že úplně všechny holky nosí věneček z kytek – prodavačky, všichni doma, na ulici… prostě všichni. Tohle je přesně důvod, proč jsme o tom nepsali. Protože jsem řekla, že fotku ve věnci nikdy nezveřejním… po půlroce mi už ale připadá vtipná :D.


A foto adventního supervěnce:
ten talíř jsme koupili za 1 NOK

A co nám nechal Santa v kontyšu? 


Žádné komentáře:

Okomentovat