čtvrtek 1. ledna 2015

Finnes der når jeg snille barn? aneb God Jul!



 O Vánocích ve Švédské rodině. V jedné jediné... jak to chodí ve zbytku země, to nevíme ;).

Nejvánočnější den pro nás byl 7.11. To jsme v Norsku zdobili vánoční stromek a dělaly všechny vánoční dekorace…jako nápisy, vločky na okno, polštáře, záclony… všechno vánoční. Celej prosinec pak děti dostávaly každej den jeden dárek (něco malýho). 

18.12.  jsme s nima odjeli do Švédska. Ze zasněženýho Norska do blátivýho Švédska. Atmoška maximálně opadla. Stromky a dekorace se udělaly znova.






23.12.  místo pečení cukroví se koupila hotová perníková chaloupka (my jsme ji našli 5x v kontyšu…sice na kousky,ale dalo se to poslepovat karamelem ), krásně se dozdobila koupenou polevou v tubě (my jsme na ty naše chaloupky šlehali poctivou bílkovou polevu – podle toho to taky dopadlo :D.. dost se smáli našemu originálnímu, křivýmu a rozteklýmu stylu). Večer jsme jedli vánoční večeři – kapustu (fakt výbornou), brambory pečený s cibulí a s rybou – „jannsenovo potěšení“ :D, salát z červené řepy, krémžskou hořčici, šunku, meatballs  a párky. Údajně normálně jedí 7 chodů, tohle je jeden z nich. Další byl pak už jenom dezert – vánoční kaše zalitá nějakým džusem a s pomerančema. To bylo taky výborný (a to já si na sladký kaše vůbec nepotrpím).

z kontyšu

naše chaloupky z kontyšu poprvé

chaloupky z kontyšu podruhé (stáj)
24.12. byly ráno dárky pod stromkem. Přinesl je Tomte (alias Santa). Ale dárky se až do večera nesměly rozbalit (chudáci děti). Přes den ale nedrželi půst, takže jsme neviděli zlatý prasátko :( . Na pohádky se nekoukali, cukroví nezdobili… Odpoledne šli na návštěvu k příbuzným (nás nechali doma, tak jsme pekli český cukroví), kde je navštívil opravdickej Tomte (jak u nás chodí Mikuláš). Po návratu jsme jedli znova stejnou vánoční večeři. Večer pak rychle dárky rozbalili, uklidili a šli spát. Žádná pohádka, žádný hraní, žádný cukroví, žádná půlnoční. 

(ten Tomte, když má přijít, údajně nejdřív 3x zaklepe na dveře a řekne: „Ho ho ho, finnes der når jeg snille barn?“ = najdu tady hodné děti? . a oni to naučili malou Ellie, takže když někdo zaklepal, spustila: „Ho ho ho, snille barn?“, a pozdějc už stačilo zaklepat a Ellie říkala: „Tomte knocke døren, snille barn“ … asi to nevyzní,ale když malá 2letá holčička důležitě a hlubokým hlasem říká „snille barn“, je to boží! – zkusíme ju natočit.. )

štědrovečerní procházka u moře
pečení cukroví


cukroví!
štědovečerní švédská klasika
Tomte













 25.12.  se odzdobil stromek. Asi nedobrovolně,  spíš opelichal.  Každopádně svátky skončily a bylo.

30.12.  jsme se vrátili do Norska, protože maminka musela do práce. Tady už je sníh, tak jsme byli blbnout na bruslích na zamrzlý jezero. Na kterým nikdo nebruslil,ale všichni běžkovali :D. tak příště běžky… 




ve stopě
31.12.  A silvestr? Ten jsme oslavili pěkně po česku… šampaňským od Honzy! (který jsme vypili 1.1. 22:00, protože na silvestra jsme se nemohli domluvit s rodinou,jestli budou nebo nebudou slavit, sami jsme měli v plánu jít se kouknout aspoň na ohňostroj… jenže jsme si pustili film a nějak nám ta půlnoc unikla. A než skončil film, já už jsem dávno spala ;) )


ten moc krásnej černej hrnek si Peťan vydupal - jsou na něm draci a hrad!



A abyste neřekli, tak vám přejeme, aby jste všechno špatný nechali v roce 2014 a se vším dobrým pokračovali do roku 2015! 


3 komentáře:

  1. Ještě že máme ty naše Vánoce. Doma začínají v adventu pečením cukroví, na štědrý den, nebo den předem, zdobení stromku, který musí vydržet minimálně do Křtu Páně, nebo až do Hromnic a samozřejmě i to cukroví by mělo aspoň chvíli vydržet :-)
    No a kapr a salát... Nechybělo vám to? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jasně že chybělo! brambory s masovejma koulema ti prostě vánoční atmosféru neudělá :D

      Vymazat
  2. A když už se ptáte na ten náš letošní challenge, tak kamarád rozjíždí toto:
    http://www.albanianchallenge.cz/#dsc-1883-jpg
    :-)

    OdpovědětVymazat