neděle 22. května 2016

Hurá domů aneb naposledy Norskem

Abychom vůbec mohli opustit Švédsko, bylo potřeba dát do kupy našeho žlutého kamaráda. Ke štěstí mu chyběl nový startér, který jsme si nechali poslat z ČR a vyměnit ho už nebyl takový problém. To, že Žluťákovi  odkapáva převodový olej, chladící kapalina a trochu nafty už byly jen drobnější a vedlejší problémky :D

Úspěšně jsme nastartovali a vydali se na 10 denní cestu Norskem směr domů.
První krásnou zastávkou, místem k přespání a místem skvělým k výletu bylo nádherné Norské ostrovnaté pobřeží  v okolí městečka Sandnessjoen, kde jsme se chystali zdolat vrchol Stortinden, který patří do suprovýho hoskýho masivečku zvaného Sedm sester (7 vrcholů naskládaných v řadě těsně vedle sebe stoupajících přímo od moře do 1000m). Vyrazili jsme v pozdním ránu naspeedovaní po půlroční výletové pauze. Brzo se však začaly projevovat svalové disfunkce. Tělo které na tento pohyb nebylo zvyklé začlo mírně protestovat. Ale překonávali jsme se a snažili se držet tempo. Skvělý  pocit a vědomí, kde jsme se pokládali téměř za vysokohorské drsňáky, s dobrýma botama a batohem na zádech, prodírající se drsnými skalami do prudkýho kopce, skončil ve chvíli, kdy nás začali předbíhat norští pejskaři nejrůznějšího věku, obutí do lehkých tenisek nebo sandálů s půllitrovkou v ruce. Vědomí, že český vysokohorský turista = norský pejskař, bylo trochu zklamání, ale naštěstí jsme se nevzdali a pokračovali v cestě. Sranda nás začla přecházet asi půl kiláku před vrcholem, kdy sklon cesty začal překonávat 45° a kameny pokryl sníh. Úplný vrchol jsme  nezdolali, protože by to byla témeř sebevražedná mise (samozřejmě NE pro nory. Ti nás vesele obcházeli a pokračovali v teniskách sněhem dál.) Ale i tak to stálo za to! Výhled odtud byl nádherný. Tisíce ostrůvků rozkládajích se v moři pod námi, zasněžené horské masivy v zádech, nádherná podívaná! Cestu zpátky k autu jsem si ještě trochu prodloužili takovou vyhlídkovou oklikou a byli jsme spokojení.

most do zatáčky, na to jsou experti
masivek Sedm sester



nejbližší vrchol jsme málem zdolali



skákací :) 




pod vrcholem















Následující cestou, kolem mohutných peřejí a vodopádů a nádhernou krajinou dlouhou asi 500km, jsme se dostali k městečku Kristiansund na Atlantic road. Je tady asi 10 ostrovů, které jsou propojeny silnicí díky mostům různé délky i výšky, a z nich je jeden rozšířenej i pro pěší turisty, takže nabízí i skvělou možnost k rybaření. První u prutu jsem byl já, ale asi jsem chytal na špatným místě protože to skončilo s nulou na kontě. Pak se do toho pustila Baruš. Během 10 minut nalovila 4 ryby! Nevím jak to udělala, ale měli jsme večeři J Na místě jsem je asi trošku neodborně kuchnul, večer vykuchal a po grilování na ohýnku byly výborný. Čerstvě nachytaný jsou nejlepší. Jediná nevýhoda na rybách je, že ten smrad rybiny jsem z ruk dostával ještě asi další dva dny.

luxusní kontyšový nákup. hlavně sýry nejrůznějšího druhu
sobí párek :)

jarní peřeje
rozmrzájící jezero. nádherný místo
klídeček u jezera

konečně na rybách a Baruš superúspěšná

a už je to na ohni 

Další cesta nás vedla ještě na (na norské poměry) nedaleký ostrůvek Runde. Sídliště papuchálků. Na tomto hornatém ostrůvku je možné odělat výlet, dostat se na menší náhorní plošinu a pak z vrcholu útesů pozorvat nejrůznější druhy ptáků. Papuchálci, ale nikde! Za to jsme ale viděli několik nízko letících orlů, káňat a jiných dravých ptáků. Ale nevzdávali jsme se. Dozvěděli jsme se, že se kolem ostrova dělají okružní jízdy a že jediná tento den, vyráží asi za půl hodiny. Kopec jsme vyloženě seběhli, pak rychle do auta pro kartu a už jsme měli lístky na loď. Teď se jen rychle přesunout do přístavu, aby neodpluli bez nás. 
Na lodi nás bylo 5 turistů 4 foťáky a jeden kormidelník. Ikdyž vlastníme teleobjektiv, tak náš foťák vypadal jako miminko mezi ostatními obry a skoro jsme se styděli ho vytáhnout. Jedním z turistů byla asi 70ti letá babička, jejiž foťák by ji na výšku možná i převyšoval :D Ale plavba byla skvělá, kormidelník vtipnej a papuchalky jsme fakt viděli! J Všichni se v tu dobu houpali v hejnech na hladině. Avšak díky naší technické neschopnosti z fotek papuchálků až tak moc není. Ale pak jsme viděli spoustu kormoránů, orli, spoustu racků různých druhů, a další ptactvo. Nejvtipnější na tom bylo, že kormidelník nám všechny ptáky představoval pomocí obrázků, na kterých je měl ze zadu popsaný i v češtině, takže nám vždycky s vtipným přízvukem četl jména.

na vyhlídce
v dálce maják a širé moře
ostrov RUNDE s Norskem v pozadí
konečně papuchálci

naše nejlepší fotka papuchálka :D

papuchálčí útesy
na lodi
kormorání a jejich posraná skála :)
naše loďka v přístavu
směr Geiranger


jen ta cesta nebyla ještě pro žluťáka uplně sjízdná.
Možná tak pro rolbu :D

Následující cesta do Osla už vedla přes známá místa. Kolem ledovce Jostedalsbreen, silnicí 51 přes Jotunheimen až do hlavního města. V Oslu jsme měli přespání u našich českých kamarádů Roberta a Markéty. Skvěle jsme popovídali,trochu se napili a ochutnali skvělé Robertovo sushi. Na oplátku jsme přivezli pizza těsto se spoustou skvělých surovin, ale vůbec se nám to nepovedlo, takže trochu trapas.
Ráno jsme se pak rozloučili a vyjeli na Brno. To už vlastně nebylo nic zajímavýho, je 2 dny jízdy a z toho 6 hodin odpočinku na trajektu Trelleborg-Rostock.

 Závěrem: JSME DOMA J

Žádné komentáře:

Okomentovat