pondělí 9. června 2014

Oslo. Oslo. Oslo

Nejdřív výmluva, proč to tak trvalo napsat další příspěvek: rozbil se mi počítač. Kupodivu za to vyjímečně asi můžu, každopádně se nám zredukoval počet připojení na jeden. A psát na Peťanovým počítači taky není žádný labůžo.

No. Takže už jsme v Norsku. Po docela dlouhým a zmateným popojížděním jsme zakotvili  v Oslu. Zvládli jsme dostat pokutu z parkování na parkovišti, který bylo hodinu zdarma. Protože jsme si nevzali lísteček z automatu. 2000kč. Ale člověka to poučí. V úterý jsme měli sraz s kamarádkou naší kamarádky, která se do Osla přivdala a ví, jak to tu chodí. Udělila nám vcelku cenné rady a hlavně: pracuje v muzeu Holmenkollen!
řeka v Honefossu

koupání v jezeře pod Honefossem


jezero v Honefossu

23:00


( Když už jste v Oslu poněkolikátý, nezajímaj vás věci, který jste už viděli. Takže jestli vás zajímaj takový ty tradiční oslovský atrakce,koukněte se na naše starý fotky).

Za vjezd do Osla se platí. Dvakrát. A to není nic pro nás. Takže v rámci úspor jsme Žluťáka odstavili někde na polňačce a vyjeli jsme do centra na kolech. Zamilovali jsme si to. I když to bylo 15km, po cyklostezkách to bylo super. A teď k tomu muzeu. Kamarádka naší kamarádky nám nabídla vstup zdarma, což samozřejmě nešlo odmítnout. Jenže! Varovala nás, že Holmenkollen je nejvyšší Oslovskej kopec (550mnm) a že se to na kolech nedá vyjet. Na což jsme řekli „ále“ a jeli jsme. Bylo to 5km. A jeli jsme to hodinu. Celou dobu do kopce a ve vedru. Ale vyjeli jsme to. Drsný je, že i pro nory je to jako drsný, takže kdekoliv se zmíníme, že jsme ten kopec vyjeli na kolech, jsme tu za frajery. Takže se to vyplatilo :).

Holmenkollen je skokanskej můstek trčící nad Oslem. A taky muzeum lyží. Nikdy nás to nelákalo. Ale je to tam super! Maj tam sbírku od prvních dřev až po olympijský lyže, kompletní výbavu nějakých norů, co dobyli severní pól, hraje tam film o polární záři (konečně jsme pochopili co je to zač), je možný vyjet výtahem až úplně nahoru na můstek (to bylo trochu zklamání, protože v televizi ten můstek vypadá větší a delší) ,ale ten rozhled na Oslo, moře a lesy stojí za to.  Nejvíc nás ale nadchl 5D simulátor skoku z toho můstku a taky ze sjezdu na lyžích. A to bylo geniální. Pokud se za náma někdo vydáte, tohle muzeum rozhodně stojí za navštívení (a to nejsem vůbec muzejní typ).
pohled z lavičky skokana

oslo z můstku 

vítěz na stupni vítězů :)

jedinej můstek na světě s nějakou kouzelnou protivětrnou konstrukcí



a z dálky.. ten můstek je vidět odkudkoliv v Oslu


Tak. A teď ta nejvtipnější část. Z Holmenkollen jsme jeli k autu jinou cestou, což se později ukázalo  jako celkem velká chyba. Neměli jsme mapu a hlavně jsme netušili, kde přesně to auto stojí. Taky se ukázalo, že noři netuší co je to autoaltlas a na co ho mít v autě, protože všichni mají zabudovanou GPS, na benzínkách se mapy neprodávají a taky je tam nemají, ale naštěstí jsou všichni moc hodní a ochotní, takže jsme nějak omylem to auto nakonec našli. Po asi 2hodinách bloudění.


Teď už týden bydlíme ve čtvrti Roa. Našli jsme tu wifi zdarma, skvělej zdroj jídla zdarma, kemp se sprchama, a hlavně (a to jsme doteď taky netušili), je severně za Oslem něco jako Národní park Nordmarka, protkanej cyklostezkama, pěšíma stezkama, jezerama s teplou vodou (i já jsem se koupala!), přespávacíma chatama... a je neuvěřitelně krásnej a rozlehlej.  Takže teď pořád jezdíme na výlety se koupat. Proto není čas psát... A do civilizace je to na kole 3km. Prostě Norsko :). 










1 komentář: