úterý 27. května 2014

Kodaň. Kolony cyklistů. Christianina. Konečně Švédsko. Ikea. A první nákup ;)

Po tom, co jsme včera zažili, mám potřebu napsat další part of our story.
Začlo to vjezdem do Dánska. A taky tím, že v Dánsku fakt nic zajímavýho není. Kromě Kodaně, dlouhejch 20km mostů...a Legolandu! a protože to nebyla až taková zajížďka a v průvodci psali, že vstupný je přijatelný, museli jsme tam zajet. Realita nás až tak nepřekvapila. Co nás ale zlomilo byl fakt, že věkovej průměr lidí, co se tam pohybovali byl tak 5-8let. A za cca 850kč  nám to zklamání nestálo... takže jsme to rychle otočili zpátky. Musíme si nejdřív pořídit děti.


Taky je všude moře a rovina, tak jsme chtěli vytáhnout kola a trochu se projet. Zajeli jsme kousek bokem, ale zvítězila lenost, takže jsme se po pobřeží jenom prošli. Hustý bylo, že všechny ty oblázky byly placákový a kulatý - asi 2 hodiny jsme házeli žabky. Btw: už jste někdy zkoušeli házet žabky levou rukou? ne? rozhodně to zkuste!


žabky v moři :)
večerní klídek..

Kodaň. Kdo se s náma před cestou bavil, tak musel vědět, že tam strašně chceme. Je to ráj cyklistů a je tam Christianina (nezávislej Hippie stát, podle wiki není členem EU. Jsou to starý kasárny, který chtělo město roku 1971 zbourat, ale nastěhovaly se tam pochybný individua, odmítly to opustit a chtěly nezávislost. Politici jim ustoupili a nazvali to sociálním experimentem. Samozřejmě se to zvrhlo. Teď to žije z turistů, ale tu atmosféru to furt má..jenom se tam nesmí fotit)



A teď ty kola. Že má každej směr svoji luxusní, širokou, jednosměrnou cyklostezku, semafory a přechody, to mě až tak nepřekvapilo. To že tam budeme s horskýma kolama za šašky taky ne. Ale že mě budou suveréně předjíždět ženský v sukničkách, šatičkách, na podpatkách, chlapi v obleku...na rozhrkaným kole bez přehazovačky... to jsme nečekali! A ty kolony a davy cyklistů taky ne. A ten zmatek, když vás proud cyklistů unáší cestou, kterou vůbec jet nechcete, to je taky vtipný. Super ale je, že pánem Kodaňskýho provozu je fakt kolo, takže když se vám povede vyjet z pelotonu a zjistíte, že jedete na červenou a jste jediní uprostřed křižovatky a nevíte, co teď, auta vás nechaj vklidu se rozhodnout a odjet, netroubí a pak až jedou. Skvělý! Tohle byl fakt zážitek. Kam se hrabe Holandsko ;).



peloton cyklistů
Peťan v pelotonu

Švédsko dělí od Dánska 20km dlouhej visutej most. Je prostě jenom dlouhej, jinak je to nuda. Ale jsou na něj strašně hrdí. A co je první věc, kterou prostě musíte udělat ve Švédsku? Zajít zadarmo na kafe do Ikei (ano,ano, ta kartička platí všude ;) ). A koňský koule tu stojej stejně jako u nás, což je taky výhoda.



A teď k nákupu! Aneb ano, takhle se tu hodláme celou dobu stravovat :). V kontejnerech. Na to jsme se těšili už z Brna, protože tohle je hledání pokladů! a hlavně je to zdarma :). Včera jsme narychlo zastavili u Lidlu a našli jsme tam bednu plnou plat s vajíčkama. Peťan vzal jenom 4x12ks, ale i tak teď budeme pár dní jíst jenom vejce :D. Taky jsme vzali nějaký pečivo, čokoládový mufiny, zeleninu, ovoce, žampiony, mlíko (ani nebylo prošlý) a brambory. Tohle mi chybělo...


1 komentář:

  1. Nojo, Kodaň... Tu jsme si prošli jenom pěšky, takže od hlaváku ke Kastellet a zpátky :-)

    OdpovědětVymazat