úterý 29. července 2014

Medůzy. Vzácná návštěva. Gnosjo. Hon na lišky.

Tak. Další zpávy ze Skandinávie. Novinky.cz měly kupodivu pravdu, opravdu je tu šílený tropický vedro, takže je celý Švédsko narvaný na plážích. Kupodivu je to moře fakt teplý. Ale nejlepší pláž je samozřejmě u nás v Haverdalu. Je strašně dlouhá a mělká, ideální na hraní pro dětičky a pro český větší děti ;). Co nás ale dostalo nejvíc, že všude plavaly medůzy. Na tom by nebylo nic zajímavýho, ty potkáváme leckde, ale s těmahle si děti hrály. A tak jsme si hrály taky! Skvěle se s nima hází! Po sobě navzájem samozřejmě. Jo,jo...tyhle medůzy, co jsem se jich vždycky bála, nežahají!
až takhle velký jsou tu medůzy

až do půlky moře je to po kolena










Taky k nám přijela návštěva z Čech. Kluci se rozhodli, že je nuda jezdit do Norska busem nebo lítat, a tak jedou na kole. Dva. 1500km. Jenom s mapou. Seznámili se přes internet jenom kvůli týhle cestě. Ale klape jim to skvěle...vypadá to, že to fakt dojedou :). A tak jsme jim poskytli kus trávníku na stan, doplnili vodu a jiné české tekutiny, dali jim Toffifee a Smill ze vzácných zásob, nabili telefony a hned ráno se rozlučili. Kuba s Peťou jeli dál... možná se potkáme ještě v Oslu.


Pak jsme jeli do Gnosjo. Vyklízet domek po české babičce. A ona tam měla českou TV! Tak jsme na Primě koukali na Bobule, žasli nad stupiditou českých reklam, ale bylo to fajn ;). Večer jsme šli na procházku, Gnosjo je totiž známý těžbou železné rudy kdysi dávno. Tak jsou tam podél řek všude vodní mlýny, starý dřevěný domky se starýma nástrojema a všude lány borůvek :).





A houby. Už nesbíráme všechny houby – všudypřítomní kozáci a křemenáči se tu nejí. A jsou fakt všude, tak nejsou vzácní. Tady loví lišky. Ale musí se vědět ty tajný místečka kde rostou. A ty se dají najít jen pomocí místních :). Tak jsme objeli okolí a nasbírali spoustu lišek. A ty jsme si pak osmažili na másle.  Tak dobrý houby jsem nikdy nejedla! (cena v obchodě za kg lišek = 180SEK = cca 550kč).


A další plány? jedou za nama Eva s Danem, takže se konečně zase někam dostaneme a budeme konečně pořádně užívat dovolené :)

Žádné komentáře:

Okomentovat