neděle 12. října 2014

Návštěva z Litvy, podzimní Norsko aneb víkendový autotrip -1.díl



(protože jsem se tedka nějak rozepsala, musela jsem příspěvek rozdělit na 2 díly, aby to nebyla taková nuda. 1.díl bude ve stylu – „at žijí kalendářový fotky“ a druhý… to bude překvápko ;) )

Ve čtvrtek večer nás přijeli navštívit Klárka se Staníkem. Momentálně studují  Litvě a rozhodli se nás navštívit. My už dlouho plánujeme trip na sever na mosty (Atlantic national road), tak jsme to spojili. A protože je to fakt daleko, museli jsme jet autem. 

Potkali jsme se v 18hod. Potřebovali jsme dojet aspoň do Lomu (400km), to znamená překrosit hory a hlavně jet v noci. Noční podzimní Norsko bývá nebezpečný, protože se všude potulují losi. Staník na to řek, že losa už vidět nechce, že se mu na Aljašce koukal z očí do očí. Takže samozřejmě hned jak zasednul za volant, prohlásil: „tak tady máte toho soba. Teda LOSA!“ Chudáka jsme vyděsili tak, že se vyškrábal do kolmé skalní stěny. Ale konečně jsme ho viděli na živo :) !


Ráno jsme chtěli dojet až k ledovci,ale byla to dost zajížďka, tak jsme si projeli zkratkou napříč NP Reineheimen a udělali spoustu kalendářových fotek podzimního norska. Ty barvy byly nepopsatelně krásný - tilik odstínů žluté, červené a oranžové... kluci to moc neocenili, ale my jsme s Klárkou byly nadšený.






Staníku, udělej kalendářovou fotku...







Pak jsme přejeli do Geirangeru – údajně nejkrásnějšího fjordu Norska (podle UNESCO), což znamená jenom nejvíc turistů a navíc je ten fjord hezkej jenom z lodi. Turisti tam nebyli, fjord fajn, ale nejhezčí rozhodně není.


 A pak jsme konečně dojeli do pořádný norský trolí oblasti. Začíná serpentinama Trollstiggen a pokračujou vysokýma skalníma stěnama Trollveggen (kde podle pověsti zkameněla celá trolí svatební hostina, která tak chlastala, že zapomněla že už vychází slunko :D ), národním parkem Trollheimen a prostě vším trolským. Trollstiggen jsou nejprudší norský serpentiny, je tam nádherná informační budouva a kupodivu tam nebyla mlha a turisti jako posledně!  Nejdůležitější bylo společné foto s trolem! 



suprově řešený vyhlídky
židličky a výhled na Trollstiggen

foto s jedinou trolí značkou v Norsku :)


infocentrum Trollstiggen
A protože už se stmívalo, zakempili  jsme přímo pod tou Trolí stěnou v údolí Romsdalem hned vedle populární vlakový tratě. 1700m vysoká skalní stěna hned vedle stanu– nádhera. K večeři jsme si chtěli udělat kuře (samozřejmě z kontyšu). Takže jsem se strašně dlouho dohadovali, jak tábornicky upíct kuře na ohni, aby se upeklo ze všech stran. Když jsme to konečně vymysleli a chtěli nachystat to kuře, zjistili jsme, že je už uvařený a namarinovaný. A to už se pak opíkalo snadno :).

žluťák a Trollveiggen

opíkání kuřete :)

ráno pod horou
 a pokračování zítra :)

Žádné komentáře:

Okomentovat