sobota 30. května 2015

Krásy Geirangeru aneb první měsíc v práci



Do Geirangeru jsme se fakt hodně těšili. Geirangerfjord je totiž údajně nejkrásnější fjord v Norsku a jako jedinej je zapsanej v UNESCO. V sezonu je to tu děsivý, mračna turistů…o to je to tu krásnější, když sezona ještě nezačala. Populace Geirngeru je 250 lidí. Je to opravdu malinká vesnička. Mezi horama a fjordem.  

Z Alesundu jsme nejdřív chtěli jet do Geirangeru z jihu. Cesta byla Vinterstengt (v zimě neprůjezdná), ale otvírat ji měli 1.5. . Jenže nám nějak nevyšel čas a jeli jsme kratší cestou ze severu. Naštěstí. Cesta z jihu byla pořád neprůjezdná! A když jsme se ptali v Geirangeru paní na Turistických informacích, řekla nám, že nikdo neví jaký bude počasí a tak tím pádem nikdo neví, kdy tu cestu zprůjezdní. Týden…dva…? Who cares… nejdřív jsme nechápali. Hlavní tah na Geiranger a nikdo neřeší, kdy se otevře??? 

závěje sem, závěje tam
vinterstegt těsně po otevření
jak asi vypadá ta mašinka, co to tak strouhá

Postupem času nám to cvaklo… cestu otevřeli asi za 10 dní. Sezona začla a turisti mohli konečně jezdit ze všech stran. Když ji pak ale za týden zase zavřeli, protože se utrhla lavina, nikomu to neoznámili (hosti se vraceli, že se nemůžou dostat pryč) a nikdo neřešil kdy se zase otevře… už nás to nepřekvapilo. Noři jsou prostě zvyklí přizpůsobit se přírodním vlivům a tak to prostě je. Nejde tam projet? Pojedu o 500km delší objížďkou… no problem. 

My pracujeme v malým hotýlku úplně nad vesnicí. Hotel se jmenuje Utsikten = výhled. Je to 100let starý hotel a je z něho fakticky nádhernej výhled. A máme se skvěle. Celkem je nás tu 13lidí personálu – věkově stejně starých. A Troja-hotelovej husky. takže super parta lidí a super okolí.

fešáci
záchodové okénko - s výhledem :)
 
Hotel Utsikten
oběd na terase


Pár fotek z výletů a z Geirangerské flory a fauny :) :

vodopád a já (ta červená tečka :) )
vodopád Storseterfossen

cesta pod vodopádem


hory, hotel Utsikten a serpentiny do vesnice
vikingská loď

stařičký mostek v Geirangeru
přístav u Geirangerfjordu

serpentiny nad fjordem
Peťan a Troja v ovčí ohradě

zvědavý jehňátka
zvědavý lamy


srandovní lama

zase Geirangerfjord
přístav z vyhlídky


streetart v Geirangeru

Troja
orel

Hotel Utsikten (ten bílej flek v mlze :) )
Cruise ship ve fjordu
přeslička
kapradina


Kromě výletů po okolí jsme tu taky zažili norskej největší státní svátek – 17.5. děsně to slaví v Oslu – průvody, královská rodina v kočáru… no prostě velká sláva. Že to budou slavit i v Geirageru nás celkem překvapilo :). A průvod v tradičních krojích jsme si nemohli nechat ujít.

konečně jsme využili naši norskou vlaječku

Geirangerská čokoládovna slaví
malý krojovaný chlapeček

farmáři jsou tu bohatí ;)

1 komentář:

  1. Stejně je to zvláštní, nejste zas tak daleko od nás (1562 km), ale nám tu už dozrávají první třešně a jahody, zatímco u vás začíná jaro :-)

    OdpovědětVymazat