sobota 26. září 2015

Cesta domů 2 - Polární záře.

Díky tomu, že nám ve Švédském NP Abisko vyšlo škaredý počasí, přijeli jsme do Finska o den dřív. Počasí se od Finských hranic změnilo, hor ubylo, plání přibylo. Po půl roce jsme viděli západ slunce nad horizontem. A vůbec bylo vidět všude kolem, žádný hory nebránily výhledu.

Byla úplně čistá obloha a nám všem bylo jasný, že buď teď...a nebo nikdy. Paní v turistinfo říkala, že vidět začátkem září polární záři je možný. Ale moc přesvědčivě se netvářila. V Lonely planet psali, že takhle severně je až 55% šance ji v zimě vidět. Jenže bylo pořád léto. Byli jsme ale tak nadšní, že jsme byli odhodlaní být vzhůru celou noc. Nějak se nám nedařilo najít pěkný místo na spaní a pořádným výhledem na oblohu, tak jsme se rozhodli jet ještě asi o 80km dál. Cestou jsme plánovali, jak budeme hlídkovat a kdo kdy koho bude budit... až Véra povídá: "kdyby se tenhle bílej mrak natřel na zeleno, vypadá jak polární záře". Bylo kolem 20hod večer, světlo a slunko teprve pomaloučku zacházelo... jenže ten mrak hned zmizel. Tak podivně se zavlnil a zmizel. Zastavili jsme, vystoupili a uviděli první známky polární záře. Za světla.

polární záře ještě za světla
Kluky to nechávalo naprosto chladnýma - když je vidět už teď, počkáme si, až bude tma. To pak bude mazec! Jenže co když ne, co když přijdou mraky?? Přejeli jsme asi ještě 50km a omylem našli parádní vykácený místo uprostřed lesa. Rozdělali jsme oheň... ale navečeřet jsme se už nestihli. 3hodiny jsme s otevřenou pusou koukali na zelenou oblohu, která se pořád míhala a měnila, občas měnila barvy do růžova. V jednu chvíli se všechno zelený slilo do velkýho kuželu přes půl oblohy - přesně tak to vypadá, když maj přistát ufoni na Zemi. Neuvěřitelnej zážitek. (ani jednu fotku jsem neupravovala v počítači, všechny barvy jsou reálný)

Podle paní z turistinfa je polární záře vidět někdy 10 minut, někdy půl hodiny. My jsme to po 3 hodinách intenzivního pozorování vzdali a šli spát. Podařilo se nám vidět opravdu něco pravdu neskutečnýho, neobvyklýho a neuvěřitelně magickýho... Prostě polární záře :).
teprve zapadlo slunce
a polární záře už byla vidět















Žádné komentáře:

Okomentovat